HOSTILES (2017,SAD) - 8/10

Western je posljednjih godina postao jedna od onih egzotičnih filmskih životinja za koju svako malo pomisliš, evo, konačno je izumrla, no barem jednom godišnje ona ipak počne davati neke, barem one minimalne, znakove života. Taj ovogodišnji trzaj zove se Hostiles, a na njemu moramo zahvaliti iznimno zanimljivom američkom filmašu Scottu Cooperu (Ludo srce, Out of the Furnace, Crna misa), koji se dokopao priče koju je američki spisatelj Donald E. Stewart napisao još 80-ih godina prošlog stoljeća. Sam je Cooper ovu podosta pesimističku, nasilnu, mekartijevsku priču smještenu u 1892. godinu malo dotjerao i napisao je scenarij za ovaj poprilično revizionistički western. Pod pojmom revizionistički western smatra se western kod kojeg za razliku od klasičnog westerna likovi nisu crno - bijeli i kauboji nisu samo simpatični pustolovi koji putuju divljinama i tamane zle Indijance, već je riječ o westernu u kojem se gotovo pa osjeća grižnja savjesti prema svim nedjelima koja su počinjena američkim urođenicima

Tako je i glavni lik ovdje, satnik američke vojske Joe Blocker (standardno dobri Christian Bale) čovjek s višegodišnjim iskustvom u masakriranju Indijanaca. Bio je Joe premlad da bi se mogao proslaviti u građanskom ratu, no zato je više od 20 godina života dao vojsci u borbi s Indijancima. Zanimljivo je kako smo Balea posljednji put u westernu mogli vidjeti prije desetak godina u filmu 3:10 za Yumu. Bio je ondje Bale pomalo idealistični i ispravni mladić, kojeg njegova pravednost i poštenje dovode u ogromne neprilike, no u Neprijateljima Bale je vojnik u četrdesetim godinama koji je svjestan da pravda ne postoji. Čovjek pun bijesa koji se ne samo nagledao užasa, već je užas koji podrazumijeva masakr nad ženama, djecom i starcima i sam činio i potpuno je svjestan da je sve ono što je radio potpuno pogrešno i da za njega iskupljenja nema. Iako je svjestan da su užasi učinjeni Indijancima pogrešni i da su Amerikanci tu zapravo "bad guys", on i dalje prema tim istim Indijancima osjeća jednu vrstu gađenja i mržnje pošto su i oni pobili bezbroj njegovih prijatelja i suboraca. Jedini čovjek kojeg satnik Joe možda mrzi više od samog sebe je već ostarjeli indijanski poglavica Žuti Sokol, vođa Čejena, s kojim se više puta ogledao na bojnom polju i koji posljednje godine provodi u zarobljeništvu u vojnoj utvrdi u New Mexicu. A upravo Joe kao posljednji zadatak prije odlaska u zasluženu mirovinu dobiva mrskog mu poglavicu i njegovu obitelj odvesti u rezervat u Montanu. Pretvara se taj put u ne samo pravi put iskupljenja i oprosta, već i u put koji će kod Joea dodatno produbiti svijest da je sve ono što je radio u životu doista bilo pogrešno. Zbog toga će on ovaj zadatak i shvatiti potpuno osobno te na ovom dugom putu na kojem vrebaju brojne opasnosti polako, ali sigurno pronaći neku povezanost i poštovanje s poglavicom s kojim se toliko puta gledao preko nišana.

I u svojim ranijim filmovima Cooper se predstavio kao redatelj koji u prvu pažnju stavlja psihilošku dramu, traume i promašene živote svojih glavnih likova (Jeff Bridges kao ostarjela country zvijezda u Crazy Heart, Bale kao vojni veteran koji pokušava život vratiti na normalan put u Out of the Furnace te Johnny Depp kao član mafije i istovremeno doušnik FBI-ja u Crnoj misi), a isti je slučaj ovdje. Iako u Neprijateljima akcije ne nedostaje, ipak je to prvenstveno film o čovjeku bez iluzija o svijetu u kojem živi i koji je na najgori mogući način shvatio koliko je okrutan taj svijet u kojem egzistenciju samo oni koji su brži na revolveru od onog na suprotnoj strani ili oni koji su dovoljno okrutni i spremni činiti najveće strahote. Još jedan dobar film za Coopera te još jedna sasvim solidna uloga Christiana Balea.
 

Primjedbe