O MECANISMO / THE MECHANISM (2018-19,BRA) - 9/10


Mehanizam iz naziva ove briljatne osmodjelne Netflixove serije predstavlja način na koji funkcionira koruptivna hobotnica. Baš kao što glavni junak ove brazilske serije, inspektor Ruffo, neprestano ponavlja - korupcija je kao rak. Nemoguće ga je iskorijeniti. Taman misliš da si ga izliječio, a on metastazira na drugom dijelu tijela. I tako unedogled i vječno. Fantastični brazilski filmaš Jose Padilha svijetu se predstavio prije desetak godina maestralnim "Tropa de Elite", filmom u kojim se pozabavio problematikom kriminala u zloglasnim favelama Rio de Janeira. Ubrzo je uslijedio podjednako sjajan nastavak u kojem se iz favela prebacio u problematiku korupcije brazilske policije i kompletnog društva. Nastavio je Padilha svoj čudesan niz s Narcosom, serijom o kolumbijskim kokainskim kartelima, a Mehanizam je posljednji dio ovog sjajnog niza priča iz brazilske i latinoameričke svakodnevice.

Na ideju za ovu seriju ovaj Brazilac koji zaslužuje da ga se po patosu za epske i velike priče usporedi s velikim Martinom Scorseseom, došao je na temelju stvarnih događaja. Krajem 2014. godine u Brazilu je izbio ogroman korupcijski skandal, koji je ubrzo doveo do svrgavanja dojučer popularne predsjednice Dilme Roussef, liderice lijeve Radničke stranke, koja je naslijedila još popularnijeg dugogodišnjeg predsjednika Lulu da Silvu. Taman pred kraj njenog drugog mandata, izbio je veliki korupcijski skandal koji je dobio naziv "Autopraonica", a istražitelji su tako saznali da je državna energetska tvrtka Petrobas, najveća brazilska i jedna od najvećih svjetskih kompanija, uključena u nezamislivo pranje novca. Preko te tvrtke prali su se novci i u privatnim su džepovima završile milijarde dolara, a način na koji je ova hobotnica bila posložena i uigrana zaista je zastrašujuć i šokantan. U igri su bili svi i stvoren je kartel 13 velikih privatnih brazilskih kompanija iz svih sektora, oprane pare su se slijevale na račune mase umiješanih poduzetnika i političara, a to je trajalo godinama i godinama.

Iako na početku svake epizode stoji disklejmer da je scenarij nastao prema istinitoj priči, a da su likovi i događaji dramatizirani, za mnoge prikazane likove, kao i kompanije prilično je lako zaključiti o kome se točno radi. Ova je serija stilski očiti Padilhin nastavak Tropa de elite i Narcos, no ovaj puta uspio je prikazati korupciju na svim razinama društva. Od onih najviših kojima se Mehanizam detaljno bavi, ali i do onih najnižih s kojima se praktički svakodnevno susrećemo. Tako su i inspektori iz odjela za gospodarski kriminal iz brazilskog grada Curitibe zapravo sasvim slučajno uspjeli razotkriti ovaj veliki skandal. Priča kreće u 2003. godini kad ekipa predvođena Ruffom, policajcem potpuno zaluđenim borbom protiv korupcije uspije uhvatiti čojeka koji pere novac za političku vrhušku i kompanije iz brazilske pokrajine Parane. Iako Ruffo misli da ima dovoljno dokaza da bi strpao u zatvor ne samo tog tipa, koji je, da situacija bude zanimljivija, njegov školski kolega, već i neke mnogo jače igrače, politika je intervenirala i slučaj je zataškan i bačen pod tepih.

I novih desetak godina moralo je proći da ista policijska jedinica uđe u trag istom muljatoru, no ovaj puta on napravi nekoliko grešaka i razmjeri ovog skandala polako, ali sigurno počinju se razotkrivati. Vrlo brzo počinjemo shvaćati da "čistih" zapravo i nema. I politička opcija na vlasti, kao i oporba imaju vlastite interese i svi oni samo su dijelovi te korupcijske hobotnice i godinama se ilegalno bogate na račun naroda. Naravno da i dalje postoje brojni otpori od strane politike koja utječe i na pravosuđe te se i ovaj puta pokušava istraga zaustaviti i sve gurnuti pod tepih, a da situacija bude zanimljivija, novi predsjednički izbori sve su bliže. Za Mehanizam bi se moglo reći da je do sada možda i najbolji i najsveobuhvatniji dramatizirani prikaz principa po kojem funkcionira korupcija na najvišim razinama. Padilha je uspio izbjeći potpuno simplificiranje priče, ali ju je uspio prilagoditi na način da ona bude lako shvatljiva i razumljiva svima. Mehanizam je serija koja se gleda u jednom dahu i jednom kad je se započne gledati, gotovo pa se nemoguće zaustaviti sve dok se u komadu ne odgleda svih osam četrdesetminutnih epizoda. Iako na prvu priča o tim silnim političkim skandalima, off-shore računima, fiktivnim tvrtkama, financijskim izvješćima i papirologijom možda i djeluje zamorno, ne treba se brinuti jer ovdje ima i podjednako toliko akcije i uzbuđenja. Nisu zaboravili Padilha i njegovi suradnici ni ovaj puta kvalitetno razraditi likove, uspostaviti dinamične odnose između njih te i na taj način dodatno proširiti kvalitetu ovog ionako ultrakvalitetnog sadržaja.


Nakon što sam odgledao prvu sezonu ove i dalje vrhunske serije, malo sam se više zainteresirao za političku situaciju u Brazilu. Neke situacije bilo je gotovo nemoguće izbjeći jer svako malo negdje stigne vijest o novom predsjedniku najveće južnoameričke države, notornom militaristu i štovatelju vojne hunte Jairu Bolsonaru, tako da sam u međuvremenu pogledao i nekoliko dokumentaraca o događajima ondje unazad nekoliko godina, a dosta sam i čitao o tome. Sa svim tim spoznajama i saznanjima ova serija je dobila još jedan plus jer u drugoj sezoni nastavljamo pratiti stvaran razvoj situacije. I dobro je što nije tu ništa navijački napravljeno, niti cijela ova priča ide u prilog svrgnutoj ljevici, ni desnici, odnosno konzervativcima i oligarhiji koja oduvijek vlada Brazilom, jer sve ono što se prikazuje u ovoj seriji, uistinu se tako nekako i događalo.

U drugoj sezoni tako pratimo daljnji razvoj situacije i pokušaj istražitelja koje smo upoznali u prvoj sezoni da preko uhićenih poduzetnika uđu u trag svim prljavim političarima, kojima su dijelili novac u koferima. Obruč se steže, političari postaju sve nemirniji i pribojavaju se da bi svi mogli završiti ondje gdje im je i mjesto, odnosno u zatvoru, a stranke se ponašaju kao kokainski karteli koji vode rat za očuvanje pozicija i moći. Kako sjajno inspektor Ruffo poentira, Brazil je zemlja u kojoj se mijenjaju i karte i igrači, no igra je uvijek ista i ta korupcijska hobotnica i krađa je nešto što oduvijek traje i čemu se ne nazire kraj. Crni fondovi očito nisu nešto što je svojestveno samo za našu političku scenu, već je to dio političke kulture i u Brazilu. Naravno da je i dalje u seriji koja se i dalje snima pod budnim okom Padilhe, koji je i režirao uvodnu epizodu, puno toga dramatizirano, no sve ono što se zbiva u "Mehanizmu", zbilja se i događalo u Brazilu.

U novih osam epizoda koje su se početkom svibnja pojavile na Netflixu pratimo situaciju u kojoj će krenuti pad lijeve Radničke stranke i opoziv predsjednice Dilme te početak sudskog postupka protiv bivšeg predsjednika Lule, no svima je valjda jasno da su ovo dvoje poslužili samo kao žrtveni janjci, iako je bilo tu i puno, puno onih koji su daleko više omastili brk. Za one koje ova tematika, odnosno trenutačna politička situacija u Brazilu, zanima malo više i željeli bi se malo bolje informirati, preporučio bih dva jako zanimljiva dokumentarca. Prvi je "O PROCESSO" i u njemu pratimo proces opoziva bivše predsjednice Dilme, dok drugi odnosno "The Edge of Democracy" (nedavno sam ga pogledao i uskoro ću nešto napisati i o ovom ponajboljem doksu godine) pruža nevjerojatan uvidu u političku scenu Brazila posljednjih četrdesetak godina i možda najrealnije prikazuje što se to ondje događa u zadnje vrijeme. Kako materijala u Brazilu i dalje ima, nadam se da će "Mehanizam" ići dalje jer potencijala definitivno ima.
 

Primjedbe